Mystinen urheiluhieronta

Kävin urheiluhierojalla ja oli hullun kovat otteet. Seuraavana päivänä olin mustelmilla!

Kuulostaako tutulta? Jos niin jatka lukemista, sillä tässä jutussa pureudutaan urheiluhieronnan mystiseen maailmaan.

Suomessa hierontakoulutusta järjestää pääasiassa yksityiset koulut. Kouluilla on tarkat opetussuunnitelmat ja näyttötutkinnot, jotka ovat yhtenäisiä kautta linjan. Kun koulusta on valmistuttu voi koulutettu hieroja (ammattinimike) toimia terveydenhuoltoalan ammattilaisena.

Koulutuksen aikana käydään urheiluhieronnan perusasioita myös läpi. Varsinaista omaa ammattinimikettä urheiluhierojilla ei ole. Miten sitten urheiluhieronta eroaa klassisesta hieronnasta? No ei juuri mitenkään. Urheiluhieronnassa käytetään samoja perusotteita kuin tavallisessakin hieronnassa. Urheiluhierojalta odotetaan liikunnallista tietämystä, harjoituksen aiheuttaman rasituksen ja lihashuollon suhteen ymmärtämistä ja jonkinlaista lajitietoutta. Urheiluhierojan on ymmärrettävä mitkä lihakset joutuvat esimerkiksi pikajuoksijoilla kovimmalle rasitukselle. On myös huomioitava missä vaiheessa urheilijan tai aktiiviliikkujan harjoituskausi on. Urheiluhieroja ei siis voi kilpasuoritusta edeltävänä päivänä tehdä hyvin syvää käsittelyä, koska käsittely voi sotkea urheilijan hermo-lihasjärjestelmää hetkellisesti ja haitata täten huippusuorituksen tekoa. Peruskuntokaudella taas huoltoa voidaan tehdä vapaammin kun tärkeitä tapahtumia ei ole lähipäivinä tulossa.

Lähes kaikilla asiakkaillamme on sellainen käsitys, että urheiluhieronta on yhtä kuin kovaa käsittelyä. Ajatellaanpa palloilulajien edustajia. Kisakausi on pitkä ja pelejä (l. kilpasuorituksia) on pahimmillaan kolmekin viikkoa kohden. Lihashuollollisesti emme siis voi mitenkään tehdä syviä käsittelyitä vaan tavoite urheiluhieronnan osalta tällöin on lähinnä palauttaa urheilija kohti tulevaa kilpasuoritusta. Tällöin hieronta voi olla hyvinkin kevyttä. Kun kilpailukauden pituus on 6kk ja tähän lisää ylimenokauden sekä omatoimiharjoittelun (ei harjoittelua lainkaan tai hyvin kevyttä harjoittelua) niin peruskuntokauden pituus on onnettoman lyhyt. Lopulta siis hyvin kovalle käsittelylle sopiva aikaikkunakin on niin lyhyt, että suurin osa palloilulajien edustajille tehtävästä hieronnasta on palauttavaa eli ihan peruskäsittelyä tai jopa normaalia kevyempää.

(Patrik Laine ei varmasti ole käyttänyt maksimaalisen kovaa käsivarsien hierontaa ennen ottelua saadakseen laukauksen lähtemään millintarkasti.)

Kenelle sitten urheiluhieronta sopii? Kaikille ihmisille siinä missä klassinenkin hieronta. Lopulta kun katsomme omaakin talousaluetta eli Turkua ja lähiympäristöä niin varsinaisia urheilijoita on hyvin vähän. Urheilijoiksi voi mielestäni laskea puoli- tai täysammattilaiset tai tähän statukseen pyrkivät ja lähellä sitä olevat. Hatusta heitettynä näitä on yksilöpuolella muutamia kymmeniä-satakunta ja palloilupuolella varmaan päästään muutaman sadan luokkaan. Suurin osa urheiluhieronnan asiakkaista meillä Vireässäkin on aktiiviliikkujia ja tavallisia ihmisiä, jotka mahdollisesti liikkuvat tavoitteellisesti kukin omalla tasollaan.

Kovalle käsittelyllekkin on oma paikkansa. Joskus voimme kokeilla hyvin syvää käsittelyä avun toivossa jos mikään muukaan hoitomuoto ei ole auttanut. Joskus asiakas voi kokea saavansa selvästi paremman avun oireisiin hyvin reippaasta käsittelystä. Näistä asioista keskustellaan aina asiakkaan kanssa yksilötasolla ja hoitomuoto sekä sitten se paljon puhuttu otteiden kovuus määritellään kunkin asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Yleisesti ottaen kuitenkin voidaan sanoa, että jos urheiluhieronnan jälkeen ollaan mustelmia täynnä niin todennäköisesti kyse on ammattitaidottomasta hierojasta, huonosta kommunikoinnista asiakkaan ja terapeutin välillä tai sitten pintaverisuonesi ovat poikkeuksellisen hauraita vahigoittumaan ulkopuolisesta paineesta aiheuttaen todella helposti näkyviä verenpurkauksia eli mustelmia.

Meillä Vireässä kaikki hierojat ovat koulutettuja hierojia ja meillä jokaisella on myös urheiluhierojan lisäkoulutus. Lisäksi meillä kaikilla on urheilullinen tausta. Me Vireässä emme erittele lainkaan klassista hierontaa urheiluhieronnasta ajanvarauksellisesti. Meille aika varataan aina yleisesti hierontaan ja asiakkaan saapuessa hoitotilanteeseen teemme haastattelun perusteella päätöksen siitä millaista hierontaa tulemme tekemään.

Oman aikasi hierontaan voit varata suoraan tästä linkistä. Hieronta -palveluiden hinnaston löydät täältä.