Mitä ihmeen hierontaa?

Hyvin monille meistä hieronta on hoitomuotona hyvin tuttu, mutta yhtä monelle hieronta on täysin vierasta. Viikottain meille tulee asiakkaita ikään katsomatta, jotka eivät ole käyneet koskaan hieronnassa. Tässä postauksessa käydään läpi hierontaan liittyviä yleisiä asioita.

Hieronta kohdistetaan pääosin pehmytkudoksiin eli ihokudokseen, kalvorakenteisiin, lihaskudokseen ja jänteisiin. Välillisesti hieronta vaikuttaa tietysti myös niveliin. Kun ongelma on joissain näissä rakenteissa voidaan hieronnalla saada apua oireisiin. Traumatilanteissa eli revähdyksissä, venähdyksissä, luun murtumissa jne. hierontaa ei suositella tehtäväksi. Yleensä tämän kaltaiset traumat ovat niin merkittäviä, että jokainen meistä kyllä huomaa onko kyse vain lihaskireydestä tai isommasta vammasta kuten revähdyksestä. Kovat kramppitilat ovat poikkeus. Krampit kuten ”noidannuolet” voivat olla joskus hyvinkin kivuliaita ja estää liikkumisen lähes täysin, mutta hieronnalla yleensä saadaan apua oireisiin. Lisäksi hierontaa tulee välttää ollessamme muuten sairaita kuten flunssakuumeessa.

Hierojia on hyvin paljon erilaisia. Me Vireässä olemme kaikki koulutettuja hierojia ja urheiluhierojia ja kuulumme terveydenhuoltoalan ammattilaisiin. Hierontaa tehdään myös paljon mm. kosmetologien toimesta ja esimerkiksi kylpylöissä. Tavoitteet hieronnassa voivat tällöin olla hyvinkin erilaiset. Koulutetut hierojat pyrkivät ensisijaisesti hoitamaan tuki- ja liikuntaelimistön oireita kun taas kosmetologien tekemänä hieronta voi olla enemmän hemmottelua ja puhdasta rentoutumista. Tällöin hoitoihin voi kuulua myös erilaisia hoitavia väliaineita, hajusteita ja äänimaailmakin voi olla mukana. Meidänkin asiakkaista n. 10% käyttää hierontaa puhtaasti rentoutumiseen eli liian vakavaa hieronta ei meilläkään ole.

Jokainen asiakas haastatellaan erikseen ennen varsinaista hierontaa. Haastattelun idea on kartoittaa asiakkaan oireita ja tarpeita. Pyri siis kuvailemaan mahdollisimman tarkasti oireita jos sinulla on jokin akuutti vaiva. Mahdollisimman tarkka kuvailu auttaa meitä hierojia tekemään oikeanlaisen hoitosuunnitelman, jolloin taas hoidosta saatu teho on parempi. Hoitojen pituudet vaihtelevat 15-90 minuutin välillä. Mitä laajempi hoitoalue sitä pidempi aika. Toisinaan voimme tehdä kevyitä palauttavia hierontoja hyvinkin laajalle alueelle lyhyessäkin ajassa eli hoitoaika ei millin tarkasti määritä hoidettavan alueen kokoa. Voimme esimerkiksi käsitellä koko kehon 45 minuutissa ja toisinaan käytämme 90 minuutin ajan pelkästään jalkojen hierontaan.

Hieronta suoritetaan lähes aina paljaalle iholle. Vaatteita pyritään ottamaan pois aina mahdollisimman vähän. Intimiteettisuoja on aina pyrittävä varmistamaan erilaisilla lakanoilla ja tila on aina katseilta hyvin suojassa. Yleisesti ottaen alusvaatteet ovat aina vähintään päällä. Naisten on hyvä välttää urheiluliivejä, joita ei saa selän puolelta auki, miesten taas pitkiä alushousuja. Pitkähiuksisten olisi hyvä ottaa jokin ponnari mukaan jos hieronta-alueeseen kuuluu niska tai hartia-alue.

Hieronta suoritetaan väliainetta eli rasvaa tai öljyä hyväksi käyttäen. Hierontaotteita on hyvin paljon erilaisia ja jokaisella otteella on omat fysiologiset vaikutuksensa. Perinteistä rasvan läpi tehtävää hierontaa käytetään yleensä hieronnan alkuvaiheessa lämmittäen kudosta, jonka jälkeen tehdään enemmän kitkahierontaa, jolloin tavoitteena onkin kudoksen venyttäminen. Muita tyypillisiä otteita on mm. ravistelut ja pusertelut. Jokaisessa hoidossa arvioidaan hierontaotteiden käyttöä yksilöllisesti. Yksilöllinen lähestyminen pätee myös hierontaotteiden voimakkuuksien käyttöön, joillekin tehdään hyvinkin reipasta hierontaa kun taas toisille hyvin kevyttä. Kahta samanlaista hierontaa ei ole.

Hieronnan vaikutukset ovat nähtävissä 0-72h sisällä hieronnasta. Jos olet ensimmäistä kertaa hieronnassa voi hieronta aiheuttaa lievää lihasarkuutta hierotulla alueella. Yleensä tätä esiintyy hieronnasta seuraavana päivänä. Tämä on täysin normaalia ja lihasarkuutta esiintyy yleensä vain ensimmäisellä hierontakerralla. Jokaisen hieronnassa käyneen ihmisen pitäisi seuraavien päivien aikana tunnustella vointiaan ja tehdä omaa analyysia siitä oliko hoidosta apua. Analyysista johdettua palautetta hyväksi käyttäen ja hoitohistoriaa katsoen reagoimme seuraavaan hoitokertaan joko tekemällä täysin samoja asioita tai muuttamalla hoitoa tarpeen mukaan. Hieronnasta olisi saatava selvä positiivinen signaali jo 1-3 hoitokerran jälkeen. Ellemme kahden hoitokerran jälkeen saa selvää helpotusta oireisiin on meidän jo mietittävä asiakkaan ohjaamista muille terveydenhuoltoalan ammattilaisille.

Milloin sitten hierontaan kannattaa tulle uudelleen jos hoito tuntuu auttavan? Akuutissa vaivassa jos oireet katoavat kokonaan ensimmäisellä kerralla ei hoitoon tarvitse tulla uudestaan. Jos oireita jää, mutta hoitokerran tulokset olivat positiiviset niin hoito kannattaa toistaa mahdollisimman nopeasti. Aikaisintaan kuitenkin kahden päivän päästä edellisestä kerrasta. Jos ensimmäisen hoitokerran tulokset olivat neutraalit kannattaa hierontaa vielä kokeilla uudelleen. Tällöin hierontaa koitetaan toteuttaa eri tavalla tai eri hierojan toimesta. Ellei erilainen lähestyminenkään asiaan auta on hyvä hakea apua toisaalta. Koitamme parhaan mukaan ohjata asiakkaita oikeille ammattilaisille tällaisissä tilanteissa.

Kokeneemmat hieronnassa käyneet ihmiset käyttävät hierontaa juuri niin kuin itselleen parhaaksi näkevät. Joillekkin hierontaa tehdään joka kuukausi. Tällöin kyse on yleensä oireiden ennaltaehkäisemisestä. Toiset käyttävät hierontaa kun isompia oireita tulee kerran-pari vuodessa. Aktiiviliikkujat ja urheilijat käyttävät hierontaa tasaisesti palautuakseen mm. kevennettyinä viikkoina. Yhtä oikeaa tapaa ei siis ole vaan jokaisen on hyvä kokea hieronnan teho tapauskohtaisesti yksilönä.

Miten pitkän ajan tarvitsen hierontaa? Lue asiasta lisää täältä.

Lue urheilu- ja klassisen hieronnan eroista täältä.

Oman hieronta-aikasi voit varata suoraan netistä täältä.

Hieronta -palveluiden hinnat näet täältä.