Mitä fysioterapia on?

Fysioterapiasta tuntuu liikkuvan paljonkin erilaisia käsityksiä ja monelle on hieman epäselvää mitä edes on fysioterapia. Yleisimmät käsitykset ovat, että se on joko hierontaa tai kasa A4:sia täynnä erilaisia jumppaharjoitteita.

Fysioterapia on ihmisen toimintakyvyn ja liikkeen edistämistä tai ylläpitoa. Esimerkin kautta yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, että asiakkaalla on vaikkapa alkanut polvi kipeytyä juoksulenkeillä eikä vaiva ota parantuakseen Burana-kuurilla ja muutaman viikon levollakaan. Fysioterapeutin vastaanotolle tullessa fysioterapeutti haastattelee asiakkaan ja yrittää sitä kautta saada mahdollisimman hyvät esitiedot asiakkaan nykytilanteesta yhdistettynä hänen historiaan.

Fysioterapeutti voi käyttää hoidossaan myös manuaalista terapiaa

Näiden tietojen pohjalta fysioterapeutti havainnoi asiakkaan liikkumista, raajojen linjausta ja tutkii, löytyykö lihaskireyksiä, lihasepätasapainoa tai jotain mikä voisi olla syy polven kipeytymiseen.

Nimenomaan syyn löytäminen, miksi jokin aiheuttaa kipua on hoidon avain. Pelkkä oireen hoitaminen voi viedä ongelman hetkellisesti pois, mutta jollei syytä ole selvitetty, palaa oireet useasti uudestaan.

Ensimmäinen käynti on siis pääsääntöisesti tutkimista ja mahdollisen ongelman selvittämistä sekä ohjausta ja neuvontaa. Ensimmäisen käynnin yhteydessä voidaan myös tarpeen mukaan tehdä fysioterapeuttista hoitoa kuten hierontaa, kinesioteippausta tai muuta fysikaalista hoitoa.

Mahdollisella toisella käynnillä asiakkaan kanssa käydään läpi terapeuttisia harjoitteita sekä käytetään kuntoutuksen tukena manuaalista terapiaa (hieronta, nivelten mobilisointi tms.). Tästä eteenpäin käyntien määrä on hyvin yksilöllistä, jollekin saattaa riittää kontrollikäynti ja joidenkin kanssa nähdään useammin. Yhteen hoitojaksoon käyntejä sisältyy keskimäärin kolme kertaa.

Oman aikasi fysioterapeutille voit varata suoraan nettivarauksemme kautta tästä.

Katso fysioterapiakäyntien hinnat tästä.